balgabelga

balgabelga

Trink, trink, Brüderlein trink...

2014. október 15. - sherifff

Persze a fenti dal nem belga, de elhangzott az egyik kari rendezvényen, így talán nem haragszanak meg a balgák, hogy a söreikről szóló posztot ezzel nyitom (a tartalomtól hamarabb).

Belgium ugye alapvetően két élelmiszerről híres: csokoládé és sör. Mivel utóbbit fogyasztom gyakrabban, erről tudok releváns beszámolót adni. Elöljáróban és összességében annyit, hogy a belga sör nem az én asztalom, ezt már eddig is sejtettem, most már biztos vagyok benne. Az ok leginkább az, hogy a belga sörök véleményem szerint jellegzetesen édeskésebbek, mint mondjuk a cseh, vagy némely német sörök. És ez egyaránt vonatkozik az egyszerűbb lagerekre, és a különlegesebb barna, félbarna, szűretlen, trappista, spontánerjesztett... sörökre, legalábbis nagy többségükre. 

Mindenesetre az biztos, hogy hatalmas a kínálat, van egy "The Capital" nevű hely a városban, mely állítása szerint 2000 sört kínál. Bár egyelőre nem kóstoltam végig az összeset, így sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom a reklámszöveget. Az mindenesetre biztos, hogy honlapjukra ellátogatva 80 oldalon keresztül böngészhetjük a kínálatot.

Leuvennek plusz kötődése is van a sörhöz, például innen származik a nálunk is ismert Stella Artois. Ma az InBev nevű cég tulajdonolja a márkát, és fenntart egy impozáns sörgyárat is a Ring szélén. Volt szerencsém gyárlátogatáson is részt venni, képek mellékelve. Nem csak a Stellát főzik itt, hanem Leffét, Hoegardent, Jupilert, meg még a jóég tudja, mit. Mindezt irgalmatlan mennyiségben, bár elmondta a mikuláskinézetű sörfőzőmester, hogy pontosan mennyit állítanak elő, de természetesen nem jegyeztem meg. Akit érdekel, nézzen utána, lényeg hogy a cég (az egész világra vett termelést értve) a világ legnagyobb sörgyártói között van.

 

Ebből azt gondolná az ember, hogy óó, hát ha itt főzik akkor valószínűleg nagyon olcsón hozzá lehet jutni ezekhez a sörökhöz, hiszen például szállítási költség gyakorlatilag 0. És valóban, ha supermarketben veszi az ember, legalább hatosával, akkor már 1 euró alatt is lehet venni egy doboz Stellát! :) Ergo nem, nem olcsó, mint ahogy semmi sem az Belgiumban, a legtöbb terméknél szerintem egy 2-es szorzóval lehet számolni az otthoni árakhoz képest (mondjuk átlagban, van ami olcsóbb, van ami drágább).

Ami szokatlan számomra: itt a sztenderd a nálunk pohárnak nevezett űrmérték, ha simán kérsz egy sört, akkor csak 0.3l-t kapsz szigorúan. Ennek az ára az alap söröknél (Stella, Jupiler) sörözőkben kb 1.8 ojrótól indul, határ természetesen a csillagos ég. Azonban 3-3.5 euróért már egész különleges dolgokat is kapni (11%-os trippel...), ami már majdnem megéri, ha azt nézem, hogy esetleg az adott helyen az egyszerűbbek is 2€ fölött vannak.

Fenti helyzet jobb az ún. Fakbar-okban, azaz a különböző egyetemi karok által okkupált klubokban (Fakbar = Faculty + Bar, angolul tudóknak esetleg furcsán hathat kiejtve a név, megesett a következő beszélgetés: Én: -Do you know each other? Xy: - Yeah, we met yesterday in the Fakbar (ejtsd: fákkbár) Én: - ?!?!) Ezekben jóval olcsóbb minden, 1€-ért mérik a pohár sört, a nyitóbulin fele ennyiért, ez azért már elviselhető.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balgabelga.blog.hu/api/trackback/id/tr526793159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása