balgabelga

balgabelga

A városról

2014. október 15. - sherifff

Leuven az eddigiek alapján tipikus egyetemi város. Konkrét adatoknak nem néztem utána, de szerintem az itt lakóknak legalább a fele egyetemi hallgató, ha nem több. Előfordulhat, hogy túlzok, de az utcán szembejövők nagyon nagy része fiatal, egyetemista korú, ezért szerintem nem alaptalan a feltételezésem. Persze ezt az is okozhatja, hogy az "őslakos" leuveniek nem jönnek szembe az utcán, hanem egy felső-középkategóriás autó volánja mögött ülve húznak el az ember mellett...

Akad látnivaló is, főleg ódon épületek, sajnos ezek közül némelyeket a mobilom kamerájával képtelenség értelmesen megörökíteni, de majd beizzítom a kis Panasonicot is, ha találtam végre kábelt a töltőjéhez. Addig is mérsékelten jó minőségű képekkel tudok szolgálni, elnézést érte. 

Egyébként az egész városban elsősorban a jellegzetes téglaborítású, maximum 2-3 emeletes épületek találhatóak  (újdonsült japán ismerőseim említették, hogy nekik ez teljesen szokatlan, ők ugyanis felhőkarcolókhoz vannak szokva - welcome in Europe!). Nagyon hangulatosak tehát ezek a macskaköves, sok századdal ezelőtti épületekkel teli utcák, de őszintén szólva nekem olyan érzésem van, hogy ha egyet látott az ember, látta mindet. De félreértés ne essék, nem panaszkodom, ezerszer inkább itt, mint valami betondzsungelben.

Ami még feltűnő például Budapesthez képest, hogy ahogy pl. Hollandiában, itt is az elsődleges közlekedési eszköz a bicikli, ennek megfelelően gyakorlatilag mindenhol vannak bicikliutak. Vagy inkább fordítva: mindenhol bicikliutak vannak. Talán éppen ezért a bringások felsőbbrendűnek gondolják magukat, és minden további nélkül saját territóriumuknak tekintik a járdákat és az úttestet is... De majd a közlekedésről talán még később írok bővebben.

Az egyetemi épületek nagy része, ahogy a legtöbb más fontos épület is, egy körúton belül ("Ring") találhatóak. Természetesen ez alól kivétel a (számomra érdekes) mérnöki kar, ami jó 40-45 perces sétára van a központtól. A Ringen kívülre más esetben nem is nagyon megy az ember, azon belül minden elérhető 10-15 perces sétával (supermarketek, pubok, klubok, pubok, posta, bank, postabank, pubok, sörözők, kocsmák...). Ápropó kocsmák, a belgiumi italozás mikéntjéről is külön bejegyzésben számolok be, nyilván megér egy külön misét a téma :).

Üdv!

A bejegyzés trackback címe:

https://balgabelga.blog.hu/api/trackback/id/tr936793077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása